Salon suurin mänty

Syksyn yleisöluennot ovat tältä erää ohi, kiitoksia kaikille osallistuneille!

Syksyllä 2023 järjestettiin jälleen perinteeksi muodostuneita yleisöluentoja yhteistyössä Salon kansalaisopiston kanssa. Aiheena olivat tänä syksynä Salon suurimmat puut ja luonnonluolat.

Artikkelikuva: mänty, 382 cm, Perniö, Jarmo Markkanen

Salon suurimmat puut

Ma 9.10.2023

 • Professori Pekka Niemelä, Turun yliopisto
  Suuret puut ja luonnon monimuotoisuus
 • Salon Luonnonmetsäsäätiö
  Inventoinnin tulokset ja julisteen esittely

Tilaisuus herätti paljon mielenkiintoa. Noin viisikymmentä henkilöä osallistui luennolle. Inventoinnin tulosten esittely on tulossa myös sivustolle lähiaikoina. Suuret kiitokset esiintyjille mielenkiintoisista luennoista!

Esiintyjät Pekka Niemelä ja Juhani Karhumäki luennoimassa Salon kansalaisopiston auditoriossa

Suurimpien puiden inventoinnissa etsittiin maamme tärkeimpien puulajien isoimpia yksilöitä. Osa isoimmista yksilöistä oli tunnettuja rauhoitettuja puita, mutta myös useita uusia isoja puita löytyi inventoinnissa. Suuret puut ovat jo itsessään vaikuttavia luonnonmuistomerkkejä, mutta lisäksi ne ovat ekologisesti erittäin tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Erityisen ilahduttavaa oli, että monille eliöille tärkeitä jättimäisiä haapoja löytyi paljon. Tilaisuudessa kerrottiin puiden merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle ja esiteltiin Salon suurimmat puut.

Salon luonnonluolat

Ma 13.11.2023

 • Ville Vasko, Turku AMK
  Elämää luolissa
 • Salon Luonnonmetsäsäätiö
  Salon tärkeimpien luonnonluolien esittely

Lisätietoja aiheesta:

Tilaisuus veti auditorioon erittäin hyvin yleisöä. Reilut seitsemänkymmentä henkilöä oli seuraamassa luentoa ja esittämässä kysymyksiä aiheesta. Ville Vasko kertoi tilaisuudessa lepakoista ja muista luolien asukeista ja Juhani Karhumäki esitteli Salon tärkeimmät luonnonluolat. Suuret kiitokset mielenkiintoisista esityksistä!

Luonnonluolien inventoinnissa etsittiin Salon alueella sijaitsevia luonnonluolia. Salon luonnossa on paljon arvokkaita kalliomäkiä ja jyrkänteitä, joihin liittyy usein syviäkin, parhaimmillaan yli 10 metrisiä luolia ja onkaloita. Inventoinnissa Salon alueelta löytyi yhteensä 25 luolaa. Ne ovat hyvin eri tyyppisiä, mutta kukin omalla tavallaan kiehtovia ja niistä löytyy myös elämää. Luoliin liittyy usein myös tarinoita ja paikallishistoriaa.

Perniö, Pirttimäki, Jarmo Markkanen